Ankelsmerter og problemer i ankelen deles inn i akutte skader og belastningsskader. Ved akutte skader på ankelen er det veldig viktig med rask og korrekt akuttbehandling. Ved en skade er det viktig å avlaste leddet, ligge på is og kompress og legge benet høyt ( PRICE prinsippet: Protect - Rest - Ice - Compression - Elevation ). Dette kan redusere ankelsmerter vesentlig og korte ned avbrekket fra aktivitet/idrett.

Er du trener eller oppmann for et idrettslag anbefaler vi på det sterkeste at du tar et kurs i behandling av akutte idrettsskader. Vi holder gjerne kurs for din klubb/forening.


Behandling ankelsmerter akimi askerMuskel akupunktur akimi asker

Kom raskt igang med behandling av skader eller smerter i ankel 

Akuttbehandlingen med is og kompresjon av ankelen gjøres for å begrense mengden av hevelse og blødning. Dette er helt avgjørende for å få så kort restitusjons tid som mulig.

Kom i gang med behandling for dine ankelsmerter, gjerne allerede etter 2-3 dager. Frem til da trenger leddet hvile og avlastning.

Rett etter den akutte behandlingstiden (etter 2-3 dager) er målet å stimulere det skadede vevet i ankelen og sørge for at fibrene i leddbåndet legger seg parallelt ved siden av hverandre. Dette gjøres med lett tverrmassasje, bevegelse og tilrettelagte øvelser. Når hevelsen og smertene har gått ned etter cirka 7-14 dager starter man opp med balansetrening for å stimulere reseptorene i leddbåndene. Dette gir hjernen beskjed om leddets stilling. Denne treningen er like viktig for rehabiliteringen som øvelses- og styrketrening. Det er dessverre her folk slurver og pådrar seg nye overtråkk og unødvendig langt skadefravær.

Plantarfarcitt er en betennelse under hælen

Plantarfarcitt er en betennelse på undersiden av hælen mot fot buen. Smertene er som oftest vondest om morgenen eller når du reiser deg opp etter en lengre sittestilling. Dette går som regel aldri over av seg selv og Akimi Asker har bred erfaring mot disse plagene.

Tennis legg behandling 

Tennis legg er en tverrgående ruptur i selve muskelbuken på tykk legg muskelen ( gastrocnemius ), som har fått navnet sitt fra den meget beskrivende situasjonen hvor en tennisspiller plutselig bytter retning for å rekke en ball. I det man skal skyve fra for å skifte retning får man en brå, sterk smerte litt over midten på leggen. Det kan være vanskelig å gå på benet i etterkant og for mange er det komplett umulig å gå opp på tå. Prinsippene for akutt førstehjelp gjelder også her og det er viktig å komme raskt i gang med behandling, gjerne etter 2-3 dager.

Smerter i ankelen etter overtråkk 

Overtråkk er nok den ankelsmerten som rammer flesteparten av oss. Innen idretter som håndball, fotball og basketball står overtråkk for nærmere 40% av alle skader. Ved overtråkk strekkes eller ryker hele eller deler av leddbåndene i ankelen som følge av et traume. Skaden oppstår ofte ved at man tråkker feil ved gange, løping, hopping eller landing. Det er som oftest veldig smertefullt og de fleste sliter med å tråkke ned på foten umiddelbart etterpå. Ankelen blir hoven og i noen tilfeller kan man se bloduttredelser i løpet av noen dager. Skader på leddbåndene på utsiden av ankelen er mye mer hyppig enn skader på leddbåndene på innsiden.

Vær oppmerksom etter en overtråkk som gir ankelsmerter

Mye hevelse som kommer umiddelbart skyldes at det er blod i leddet. Blod er sterkt irriterende for leddbrusk og i noen tilfeller vil lege anbefale å tappe kneet for blod. Hevelse som kommer i løpet av 2-24 timer er normalt. Det en del av kroppens innebygde forsvarsmekanismer.  Det viktigste å utelukke ved ankelskade er brudd. En enkel vurdering kan gjøres på stedet rett etter at skaden har funnet sted. Ottawa-kriteriene sier at hvis den skadede personen kan gå 4 skritt på foten uansett hvor mye de halter eller må avlaste. Da kan man anta at et brudd ikke er sannsynlig. En person med bruddskade vil trolig ikke klare 4 skritt. Dette vil i hvert fall kunne gi en indikasjon på hva man skal gjøre videre. Er du i tvil, anbefaler vi at man sender den skadede på legevakten for å ta et røntgenbilde.

Akutt hjelp kiropraktor akimi askerFysioterapi Akimi Asker ny

Akilles ruptur i ankelen. Rift i akilles senen

Avrivning av akilles senen oppstår på samme måte som en tennis legg, bortsett fra at den tverrgående riften er nede på selve senen. Ved en fullstendig avrivning er det viktig å enten immobilisere det skadede området for en periode (gips) eller sy sammen senen ved kirurgisk inngrep. Rehabiliterings tiden vil variere med skadens omfang.

Betennelse i akilles. AKilles tendinitt

Akilles betennelse er en lokal betennelse eller inflammasjon i den tykke senen nederst på baksiden av leggen. Den er en felles sene for to kraftige legg muskler som utvikler mye kraft ved rask løping, hopping og rask retning forandring. Ved gjentatt stor belastning på denne senen som følge av overdreven jogging, hurtighetstrening eller spensttrening gir smerter og hevelse under eller etter aktivitet. Problemet bygger seg som regel opp over noen uker eller måneder og blir gradvis verre. Ved å avstå fra aktivitet blir man bedre. Men problemet kommer som regel raskt tilbake når man gjenopptar treningen. Årsakene til denne formen for senebetennelse kan være mange og sammensatte. En grundig sykehistorie og undersøkelse er derfor viktig.