Ryggsmerter kan opptre på mange forskjellige måter og gi mange forskjellige smertebilder. Smerten kan være både lokal og det vi kaller refererte smerter. Det vil si at smerten oppleves på et helt annet sted enn der den har opphav. Smerter som stråler ut i armene eller bena kan ha mange årsaker. Det er derfor viktig med en grundig ortopedisk og nevrologisk undersøkelse. Dette for å lokalisere kilden til smertene.

Ryggsmerter i brystryggen 

Smerte i øvre del av ryggen og mellom skulderbladene er en relativt vanlig plage og gir ryggsmerter. Ofte kommer disse plagene som følge av dårlige arbeids- og sittestillinger. Ryggsmerter i brystryggen kan spre seg langs ribbeina, frem i brystet, opp i nakken og ut i skuldre og armer. Det er heller ikke uvanlig å oppleve smerter ved dype inn pust.

Plager og smerter i brystryggen er ofte enkelt å behandle. Veldig mange av våre kunder opplever stor bedring på kort tid. Våre terapeuter vil gjøre en grundig ortopedisk og nevrologisk undersøkelse for å finne årsaken til plagene og utelukke eventuelle alvorlige årsaker til smertene. Behandlingen blir individuelt tilpasset den enkelte pasient, med fokus på en helhetlig tilnærming. Vel så viktig som å kurere plagene, er det å forebygge tilbakefall.


Ryggsmerter akimi askerMuskel akupunktur akimi asker

Ryggsmerter i korsryggen

Kors ryggsmerter er noe mange av oss har opplevd, mest vanlig er kanskje opplevelsen av en kink i ryggen under et tungt løft. Smerter i korsryggen kan være lokale, men i mange tilfeller stråle ut mot sidene, ned i sete muskulatur og/eller ned i bena. En god, klinisk undersøkelse er avgjørende for type behandling og prognose.

Akutte korsryggsmerter 

Akutte korsryggsmerter, også kalt akutt lumbago, er smerter som kommer brått på, med eller uten utstråling. Som regel kommer smertene i forbindelse med anstrengende aktivitet med stor belastning på ryggen. Ofte dreier det seg om tunge løft, mens andre igjen knapt nok klarer å komme ut av sengen etter en dag med hard, fysisk anstrengelse. Akutte korsryggsmerter er som regel en ufarlig tilstand, selv om det kan være veldig smertefullt.

Selve smertemekanismen skyldes at en skive (discus) mellom selve ryggvirvlene forskyver seg og kommer i kontakt med en veldig sensitiv hinne som ligger rundt ryggmargen. Dette gir smerter som brer seg utover et større område i korsryggen, og som kan være både ensidig og tosidig. Noen ganger kan smerten stråle ned i sete- eller lår muskulaturen. Å bevege ryggen kan være vanskelig, noen ganger helt umulig. I de fleste tilfeller er det å rette ut ryggen (rette seg opp) som provoserer mest smerter. Noen vil også oppleve at hosting og nysing gir økt smerte i ryggen.

Ryggsmerter med skivebukning

Mellom ryggvirvlene i ryggsøylen ligger det væskefylte skiver (discus). Disse er bevegelige og kan buke ut, eller sprekke. Dersom den bukende skiven eller det flytende innholdet fra en sprukket skive kommer i kontakt med en nerve rot, vil dette gi det vi kaller segmentale smerter. Segmentale smerter er utstrålende smerter som følger en bestemt nervebane og blir som regel omtalt som isjias i dagligtale. Statistisk sett er det mest vanlig med utstrålende smerter nedover baksiden av låret, leggen og noen ganger helt ut i tærne. Det at man får påvist et prolaps, enten ved kliniske funn eller ved en MR, betyr ikke nødvendigvis at man er satt ut av spill i lang tid. Mellom 30 og 40% av ryggfriske personer har prolapser i ryggen som er symptomfrie og dermed helt ufarlige.

Henviser til røntgen

Basert på informasjonen fra sykehistorien vil våre terapeuter avgjøre hvilket ledd eller hvilken del av kroppen som først bør undersøkes. I mange tilfeller vil det være nakken, brystryggen (øvre- og midtre del av ryggen) eller korsryggen. I enkelte tilfeller kan det være behov for bildediagnostikk som MR, CT, røntgen eller ultralyd for å få et endelig svar. I disse tilfellene vil vi kunne henvise videre til dette.