Tennisalbue og andre smerter i albuen og underarmen kan enten komme i fra selve albueleddet. Det kan komme fra  underarmen eller refererte smerter fra nakken, skulderregionen og triggerpunkter i skulderbladets muskulatur. Nervene som kommer ut fra nakkevirvlene kan gi smerter, prikking og stikking, nummenhet og nedsatt kraft. Videre kan nervene være klemt et eller annet sted mellom nakken og skulderen.

Leddbetennelse i albuen

I likhet med leddkapselen i skulderen kan også leddkapselen i albuen bli betent. Den kan komme sigende på eller oppstå akutt etter et fall eller et kirurgisk inngrep. Den kjennetegnes ved at det blir nedsatt bevegelighet og smerter når man bøyer og retter ut albuen. Det vanligste forløpet er at albuen blir veldig vond og stiv den første tiden. Etterhvert blir smerten borte og albuen stivner helt eller delvis. Tilstanden rammer som regel kun en side av gangen. Det er viktig å få stilt en korrekt diagnose så tidlig som mulig. Jo tidligere man får startet behandling, jo bedre er prognosen. I en akutt fase kan en injeksjon med kortison virke smertedempende og gi bevegeligheten tilbake.


Tennisalbue akimi asker

Muskel akupunktur akimi asker

Senebetennelse i albuen 

Senebetennelse i albuen, også kalt epikondylitt forekommer etter overbelastning av senefester i albuen. Det finnes to forskjellige typer, hvor den første en mest vanlig:

  • Tennisalbue – lokalisert på yttersiden av albuen ( lateral epikondylitt ).
  • Golfalbue – lokalisert på innsiden av albuen ( medial epikondylitt ).

Gjentatte overbelastninger på senefester til underarms muskulaturen kan gi en betennelsereaksjon. Plagene kommer akutt eller kan komme noen dager etter overbelastningen. Smertene kjennetegnes ved murrende smerte på en av sidene av albuen og det kjennes ofte verking nedover underarmen ned til håndleddet. Plagene forekommer oftest etter intense overbelastninger, men kan også komme sigende over tid. De vanligste årsakene til disse plagene er gjensidig bruk av f.eks skrutrekker, maling, tennis, golf osv, hvor albuen er utstrakt og jobber mye med roterende bevegelser.

Fritt legeme i albueleddet ( loose body )

En skade på leddbrusk og eller knokler i albueleddet kan resultere i at en liten bit av beinvevet eller brusken løsner. Tilstanden kalles da osteochondritis dissecans eller fritt legeme. Dette frie brusklegemet eller ben fragmentet kan komme i klem mellom leddflatene i albuleddet og forårsake både smerter og låsninger. En låsning betyr at leddet ikke kan strekkes helt ut eller bøyes maksimalt. Frie legemer forekommer oftest i kne leddet, men dette kan også skje i andre ledd som hofteledd, ankelledd og i albuleddet.

I den tidlige fasen utløses smerter i leddet ved belastning eller når leddet bøyes eller strekkes helt ut. Etter en tid kan låsninger oppstå i det aktuelle leddet. Når albuen er rammet, er vanlige symptomer albuesmerter, låsning fenomener, hevelse og følelse av at albuen svikter.